Баная не успя да слезе под 1:30, но спечели втори пореден полпозишън на „Мизано“

Франческо Баная остана на 0.031 секунди от това да се превърне в първия пилот, който слиза под 1:30 за обиколка на пистата „Мизано“, но и това му беше достатъчно, за да спечели полпозишъна за Гран При на Емилия-Романя.

За сравнение преди две седмици световният шампион спечели квалификацията за Гран При на Сан Марино с 1:30.304, което тогава беше рекорд на „Мизано“. Още вчера Баная слезе до 1:30.286, а днес триумфира в битката за полпозишъна с 1:30.031. Единственият друг, който слезе под постижението на Баная от преди 14 дни беше Хорхе Мартин.

Най-доброто време на Мартинатора днес беше с 0.214 по-слабо от това на Баная и той ще стартира втори в спринта и основното състезание по-късно днес и утре. Компания на двамата претенденти за титлата на първата редица ще прави Енеа Бастианини, който беше с 0.533 по-бавен от съотборника си Баная.

Брад Биндър, Педро Акоста и Марко Бедзеки ще оформят втория ред, а първи на третия ще бъде победителят от Гран При на Сан Марино Марк Маркес, който направи едно падане в първото си излизане на пистата в квалификацията. Маверик Винялес и Фабио Куартараро ще стартират осми и девети, а Франко Морбидели, Алейш Еспаргаро и Мигел Оливейра ще оформят от четвъртата редица.

В края на Q1 Биндър оглави класирането с време от 1:31.070 и аванс от 0.076 пред Оливейра. Двамата продължиха към втората квалификация, а първи извън нея остана Фабио Ди Джанантонио, който изостана с 0.149 от Оливейра.

Пилотът на VR46 Дукати ще раздели петата редица на старта с Раул Фернандес и Лука Марини, който направи най-добрата си квалификация откакто премина в Хонда в началото на сезона. Неговият съотборник Жоан Мир също се представи много добре и ще стартира 16-ти, разделяйки шестия ред с Йоан Зарко и Аугусто Фернандес, който падна в третия завой във второто си излизане.

Падане имаше и за Алекс Маркес, но в първото излизане на пистата. След това испанецът се върна на пистата с втория си мотор, но даде най-бавното време и ще потегли 21-ви. Пред него на седмата редица ще се наредят Джак Милър и Такааки Накагами.

Алекс Ринс, който пропусна вчерашната втора тренировка заради висока температура, беше на пистата в третата тренировка днес, но не се включи в квалификацията. Ако испанецът продължи с участието си този уикенд, той ще трябва да стартира от последната 22-ра позиция на стартовата решетка.

Спринтът за Гран При на Емилия-Романя, 14-ти кръг за сезон 2024 в MotoGP, е предвиден за 16:00 часа българско време по-късно днес. Той ще бъде с продължителност от 13 обиколки, а първите деветима на финала ще вземат точки за генералното класиране в кралския клас.

Следвай ни:

Снимки: Imago

Сподели